- Български Рецепти, Рецепти с Брашно |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Нищо не може да се сравни с домашният хляб. Много обичах да отида на село и да бъда изпратен до селската хлебарница за да купя хляб. Обикновено докато се приберях вкъщи хлябът беше на половина. Поради тази причина майка ми ме караше да купувам два хляба. Сега вече не ходя на село толкова често, пък и не съм сигурен че хлебарницата съществува. А дали и пече този вкусен селски хляб? В големия град хлябът не е същия. Затова много обичам да си приготвям домашна питка хляб. Понеже обичам по-различните неща реших да сложа и маслини. Получи се страхотна домашна питка хляб с маслини. Твърдя, че е по-селски, защото рецептата знам от моята пра баба, а тя е израснала и живяла на село.

За тази рецепта може да използвате всякакъв вид маслини, въпреки че аз обичам каламата. Ако харесвате хлебни изделия, пробвайте – рецепта за вкусни домашни питки хляб и рецепта за вкусен лучник

Нужни продукти:

  • 500 гр. брашно.
  • Две супени лъжици мая на прах. Ако ползвате кубче, сложете едно и половина.
  • Жълтък от едно яйце.
  • Две супени лъжици зехтин.
  • 300 мл. хладка вода.
  • Сол.
  • Маслини по ваш избор (аз обичам каламата).

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сложете 300 мл. хладка вода, 400 гр. брашно, една супена лъжица сол, две супени лъжици мая, две супени лъжици зехтин, нарязани на колелца маслини (около една шепа). Добре омесете всички продукти, при което трябва да получите смес приличаща на каша. Добавете още брашно, докато получите лепкаво при допир тесто. Обикновено са ми нужни допълнително около 100 гр. брашно. Затова и в графа нужни продукти съм написал 500 гр.  Оставете тестото да втаса за около 30 мин., като за целта го завийте с кърпа и оставете на топло. За да втаса по-бързо може да го сложите във фурната и да я включите на 50°. Готовото тесто ще увеличи размера си двойно.

Тестото омесете във формата на питка и намажете с жълтък от едно яйце. Питката хляб с маслини се пече в добре загрята фурна (220°) до златисто

Приятен апетит!Домашна питка хляб с маслини

 

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Страхотна Домашна Питка Хляб с Маслини
Време за приготвяне
Време за готвене
Цяло време
Рейтинг
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Никой не е коментирал все още! Бъди първи!

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!