- Български Рецепти, Рецепти с Моркови, Рецепти със Зеленчуци |

Ако ви харесва това, моля споделете!

В моят хладилник винаги има буркан сурова туршия. Чудел съм се, дали един ден няма да се събудя и туршията ще е изчезнала от нашият живот завинаги. В крайна сметка туршии са се правили преди години с една единствена цел – консервиране на плодове и зеленчуци за ядене през студените зимни дни, когато те липсват. В днешно време можем да си купим почти всеки плод и зеленчук и то целогодишно. Дали тогава туршията наистина ще изчезне? Не мисля. Да се превърне в деликатес – да с това съм по-съгласен. Погледнете например саламите, сушените меса и риби. Въпреки че прясното месо е достъпно, салами, сушени меса и риби се считат за деликатес по цял свят и се консумират постоянно.

Друго интересно нещо, за което искам да кажа няколко думи е това, че туршиите са смятани за вредни. Истина е, че туршиите съдържат високо количество захар, сол и аспирин, но скорошни изследвания показват, че туршията помага в борбата с килограмите, действа стимулиращо на здравето и дори има подмладяващ ефект. Това се дължи на ферментационните ензими, които се отделят от зеленчуците по време на ферментация.

Така че яжте туршия и не се притеснявайте, че сте старомодни или тя ще изчезне. И въпреки това, ако харесвате пресни зеленчуците, ето няколко предложения – рецепти със зеленчуци!

Нужни продукти за сурова туршия:

  • Моркови.
  • Зелени домати.
  • Целина.
  • Карфиол.
  • Сол.

Начин на приготвяне:

За тази рецепта за сурова туршия може да използвате всякакви зеленчуци по ваш избор, но задължително трябва да сложите карфиол. Карфиолът е като зелето. Той ферментира и без него туршията няма да стане.Сурова Туршия

Нарежете зеленчуците така както ги обичате. Морковите и целина на колелца, зеленият домат на полумесеци а целината разчупете на хапки. Аз използвам трилитрови буркани. Напълнете ги със зеленчуците, долейте с вода и сложете 2 лъжици сол. Затворете буркана с капачка и раздрусайте. Оставете буркана на стайна температура. Раздрусайте отново след един ден и проверете как е на сол. Добавете още сол, ако прецените. Туршията е готова след 3-4 дена. Дръжте я в хладилник.

 

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Рецепта за Сурова Туршия
Време за приготвяне
Цяло време
Рейтинг
31star1star1stargraygray Based on 20 Review(s)

Никой не е коментирал все още! Бъди първи!

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!