- Мексикански Рецепти, Основни Ястия, Предястия, Рецепти с Брашно |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Тортия от английски и испански Tortilla, е мексиканска тънка питка, която се прави от царевично брашно. Въпреки че английското и испанско име съдържат буквата Л, тя не се чете, все пак някой хора произнасят тортила вместо тортия.

Питката тортия е основна съставка при приготвянето на много от традиционните мексикански ястия – тако, кесадия, енчилада и т.н. Тортия може да бъде направена и с обикновено бяло брашно тип 500, но тази тортия се използва главно при приготвянето на бурито и каседия, които са подобни на нашият дюнер. Тортята е подобна на добре познатата ни питка за дюнер.  Царевичната тортия може да бъде изпържена във формата на чипс, често наричан тортия чипс. Тортия чипсът е много често консумиран със традиционни мексикански сосове – гуакамоле и салса.

Необходими продукти за 16-17 тортии:

  • 2 чаши царевично брашно (masa harina) или бяло брашно тип 500
  • 1 1/2 – 2 чаши вода

Начин на приготвяне:

Ако използвате царевично брашно, потърсете такова, което е подходящо за направата на тортия. Царевичното брашно подходящо за тортия се нарича Masa Harina. Това брашно е третирано с калциев хидроксид или сок от лайм, което го прави по лесно за храносмилане. Все пак торитията ще стане и с обикновено брашно. Ако искате тестото да бухне малко, може да добавите 1/4 супена лъжица хлябна сода.

ТестоСложете 2 чаши царевично брашно в дълбок съд и добавете 1 1/2 чаши топла вода. Разбъркайте добре и оставете да престои 5 мин. Меси се докато се получи меко, незалепващо тесто. Ако прецените, че тестото е твърде сухо или мокро, добавете вода, брашно. Оформете малки топки с големината на яйце и разточете всяко топче върху набрашнена повърхност, до получаването на тънки питки с големина 20-25см.

Загрейте тиган без мазнина на най-висока температура. Поставяйте питките една по една в тигана. Когато тортията започне да образува балончета, се обръща от другата страна. Пече се по 30сек., минута от всяка страна, до получаване на приятен кафяв загар.

Готовите тортии се сервират веднага топли или се държат в хладилник, като се претоплят преди консумация.

Приятен апетит!

 

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Рецепта за Питка Тортия
Рейтинг
31star1star1stargraygray Based on 42 Review(s)

1 Коментар

  1. Филип Георгиев
    17/06/2017

    Отговори

    Знае ли някой от къде може да се къпи царевично брашно masa harina?

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!