- Български Рецепти, Основни Ястия, Рецепти с Кайма, Рецепти със Свинско Месо |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Кебапчето е символ в храненето на нашенеца и доказана храна за сватби, погребения и избори! Да, това звучи леко смешно, но не минава весел купон с музика и танци или тъжен помен без кебапче. А като дойдат избори, не може да се мине без скара и безплатни кебапчета. Каквото и да си говорим кебапчето е доказано българско и никой не може да ни го отнеме. Въпреки че кебапчето се приготвя лесно, за да приготвите наистина вкусно кебапче е нужно да спазите някой основни тънкости.

 • Всички хубави неща на този свят се правят от хубави продукти, а основният продукт за приготвяне на кебапче е месото. Използвайте хубаво месо дори, ако това значи да изхарчите екстра пари. Аз обичам да правя кебапчетата със свинска кайма и взимам 60% свински джолан и 40% шарено месо с повече тлъстина, като перфектно такова е гръдното свинско месо. Хубаво е да купите месото и да го смелите вкъщи. Месото се мели на малка решетка – 3-4 милиметра.
 • Скарата е от голямо значение. Почистете я добре и намажете със сланина. Най-вкусните кебапчета стават на дървени въглища. Когато нямам дървени въглища ги слагам и на газовата скара, но вкуса на дървени въглища е незаменим. Кебапчето се слага на добре загрята скара докато образува кафява резка. Върти се от всички четири страни, като вътрешността трябва да остане леко алангле.
 • Готовата кайма се оставя да престои за едно денонощие в хладилник за да втаса и овкуси добре. Никога не се приготвят кебапчета със замразена кайма, защото няма да се изпекат равномерно.

Нужни продукти за кебапчета:

 • Един кг. свинска кайма – 600 гр. свински джолан и 400 гр. гръдно свинско месо.
 • 8 грама кимион ( 3 чаени л.).
 • 5 грама черен пипер ( 2 чаени л.).
 • Сол на вкус.
 • 4 грама чубрица ( 1 и 1/2 чаени л.).
 • 100-150 мл. вода.

Начин на приготвяне:

Смляното месо, подправките и водата се омесват. Каймата се оставя да престои в хладилник за 24 часа. Премесва се отново и се оставя да престои за още 30 мин. в хладилник. Намокрете добре ръцете си със студена вода и оформете кебапчетата. Идеалните кебапчета са около 70 гр. Намажете скарата с мазнина. Въртете кебапчето докато се образуват кафяви черти от всички четири страни. Сервирайте с питка хляб и гарнитура от домати и краставици.

Приятен апетит!

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Рецепта за Кебапчета
Време за приготвяне
Време за готвене
Цяло време
Рейтинг
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

2 Коментари

 1. С.С.С.
  14/06/2021

  Отговори

  Единствената рецепта която е правилна и много хубава! Всичко друго е боклук.

 2. С.С.С.
  14/06/2021

  Отговори

  Разликите между моята рецепта и твоята не са огромни, но има разлики и ще ти кажа кои са, чети внимателно и ако искаш пробвай по моя начин да видим дали ще ти хареса:
  1) слагам малко сода 1/2 ч.л.
  2) слагам телешка кайма със свинската 50/50
  3) меса каймата точно 3 минути, не повече
  4) покривам каймата и я бутам в хладилника САМО за час и половина, и почвам да печа кебапите. Няма нужда да се меси един час, па после да се чака 24 часа, па после пак да се премесва па пак да се чака.
  Колкото по малко се меси една кайма толкова по добре. Не се притеснявай, замеси всичко за 3 минути и нека отлежи 90 минути, пак ще се овкуси и стават още по хубави дори. Айде, живи здрави👋🏼

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!