- Български Рецепти, Основни Ястия, Рецепти с Кайма, Рецепти със Свинско Месо |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Кебапчето е символ в храненето на нашенеца и доказана храна за сватби, погребения и избори! Да, това звучи леко смешно, но не минава весел купон с музика и танци или тъжен помен без кебапче. А като дойдат избори, не може да се мине без скара и безплатни кебапчета. Каквото и да си говорим кебапчето е доказано българско и никой не може да ни го отнеме. Въпреки че кебапчето се приготвя лесно, за да приготвите наистина вкусно кебапче е нужно да спазите някой основни тънкости.

  • Всички хубави неща на този свят се правят от хубави продукти, а основният продукт за приготвяне на кебапче е месото. Използвайте хубаво месо дори, ако това значи да изхарчите екстра пари. Аз обичам да правя кебапчетата със свинска кайма и взимам 60% свински джолан и 40% шарено месо с повече тлъстина, като перфектно такова е гръдното свинско месо. Хубаво е да купите месото и да го смелите вкъщи. Месото се мели на малка решетка – 3-4 милиметра.
  • Скарата е от голямо значение. Почистете я добре и намажете със сланина. Най-вкусните кебапчета стават на дървени въглища. Когато нямам дървени въглища ги слагам и на газовата скара, но вкуса на дървени въглища е незаменим. Кебапчето се слага на добре загрята скара докато образува кафява резка. Върти се от всички четири страни, като вътрешността трябва да остане леко алангле.
  • Готовата кайма се оставя да престои за едно денонощие в хладилник за да втаса и овкуси добре. Никога не се приготвят кебапчета със замразена кайма, защото няма да се изпекат равномерно.

Нужни продукти за кебапчета:

  • Един кг. свинска кайма – 600 гр. свински джолан и 400 гр. гръдно свинско месо.
  • 8 грама кимион ( 3 чаени л.).
  • 5 грама черен пипер ( 2 чаени л.).
  • Сол на вкус.
  • 4 грама чубрица ( 1 и 1/2 чаени л.).
  • 100-150 мл. вода.

Начин на приготвяне:

Смляното месо, подправките и водата се омесват. Каймата се оставя да престои в хладилник за 24 часа. Премесва се отново и се оставя да престои за още 30 мин. в хладилник. Намокрете добре ръцете си със студена вода и оформете кебапчетата. Идеалните кебапчета са около 70 гр. Намажете скарата с мазнина. Въртете кебапчето докато се образуват кафяви черти от всички четири страни. Сервирайте с питка хляб и гарнитура от домати и краставици.

Приятен апетит!

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Рецепта за Кебапчета
Време за приготвяне
Време за готвене
Цяло време
Рейтинг
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Никой не е коментирал все още! Бъди първи!

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!