- Български Рецепти, Рецепти с Брашно |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Хляб е една от най-широко разпространените и консумирани храни. Най-ранните доказателства за приготвянето му са намерени в Европа и се предполага, че са на повече от 30 000 г. В България можем да се похвалим с качествен и хубав хляб. Някой от по известните са – бял хляб „Стара Загора“, Добруджа, ръжен, типов, пълнозърнест и козунак. Аз, като много други хора обичам всякакъв вид и обикновено не сядам на масата без него. Някой път си приготвям вкусни питки хляб, друг път хляб с маслини. Любима моя рецепта е и лучник. Всички тези рецепти може да намерите на сайта или като кликнете на линковете.Все пак класика си остава домашният хляб. Аз го приготвям по стара рецепта, която знам от баба, но съм добавил няколко модерни трикове. Хлябът става сравнително бързо 45-60 мин. Така че, пробвайте го и ако ви хареса, никога повече не купувайте от магазин. Да ви е сладко!Вкусен домашен хлябДомашен хлябХляб

Нужни продукти:

  • 500 гр. брашно тип 500.
  • Две супени лъжици мая на прах. Ако ползвате кубче, сложете едно и половина.
  • Жълтък от едно яйце.
  • Две супени лъжици олио.
  • 300 мл. хладка вода.
  • Супена лъжица сол.

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сложете 300 мл. хладка вода, 400 гр. брашно (оставете около 100 гр. брашно за по-късен етап), една супена лъжица сол, две супени лъжици мая и две супени лъжици олио. Добре омесете всички продукти, при което трябва да получите смес приличаща на каша. Бавно добавете още брашно, докато получите лепкаво при допир тесто. Обикновено са ми нужни около 100 гр. допълнително брашно. Готовото тесто оставете да втаса за около 30 мин., като за целта го завийте с кърпа и оставете на топло. Втасването зависи от влажността на въздуха. Например едно и също тесто ще втаса за различно време във Варна и София. За да втаса по-бързо може да го сложите във фурната и да я включите на 50°, но използвайте този подход само, ако наистина бързате много. Готовото тесто ще увеличи размера си двойно.

Втасалото тесто сложете на дъска покрита с брашно и омесете за 1, 2 мин. Сложете тестото във форма за хляб, намажете с жълтък от едно яйце и печете в 220 градусова фурна до златисто.

Приятен апетит!

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Омесете и Изпечете Хляб за 45 мин. и Повече Никога не Купувайте
Време за приготвяне
Време за готвене
Цяло време
Рейтинг
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Никой не е коментирал все още! Бъди първи!

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!