- Основни Ястия |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Кисело зеле и зелев сок са едни от отличителните белези на зимна трапеза в едно българско семейство. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно за организма, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Не трябва обаче да се залъгваме, че киселото зеле е изобретено и типично единствено и само за България. Японците си имат- тсукемоно (Tsukemono), корейците- кимчи, в Сърбия и Хърватска- кисел купус (kiseli kupus). Почти всяка страна приготвя някаква форма на кисело зеле или друг зеленчук.

Защо?

Преди всичко киселото зеле е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че 200 грама кисело зеле могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле може да подобри вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Киселото зеле е също нискокалорична храна. Не трябва да се подминава и факта, че зелевият сок се пие самостоятелно или с алкохолни напитки и се смята за много ефикасно средство при лекуване на махмурлук.

Как?

Нужни продукти за кисело зеле в бидон:
 • Зеле.
 • Сол.
 • Вода.
Начин на приготвяне:Рязане кочана на зелкаЗелка

Махнете външните листа на зелките, който са стари и негодни. Издълбайте дупка в кочана на всяка зелка и напълнете със сол. Оставете така с кочана на горе за няколко часа. Наредете в бидона, който сте избрали с кочана на горе. Добра идея е да поставите маркуч на дъното на бидона преди да наредите зелето, през който да вкарвате въздух и преточате зелето. Напълнете вода, така че да го покриете. Затиснете го с подходящ предмет (камък, чиния) за да не изплува. Сложете сол. На всеки 10л. вода 30г. морска или обикновена сол. Сложете на хладно място с постоянна температура-маза, тераса. През първият месец всеки ден преточвайте, като духате през предварително поставеният маркуч или източвате част от сока и връщате обратно. След първият месец може да преточвате през няколко дена. Целта е да се вкара въздух и солта да се разпределя равномерно, което да помогне на ферментацията. Опитвайте сокът през определено време и добавяйте още сол, ако не е солено. Киселото зеле е готово за около 40-60 дена. След като приготвите киселото зеле, можете да му се наслаждавате по много начини. Нарежете го на дребно и поръсете с червен пипер. Налейте си чаша зелев сок или пригответе някое от следните ястия- зелеви сарми, свинско месо с кисело зелепълнена пуйка.
ЗелеЗелка със солЗеле в бидон

Съвети:
 1. За добро кисело зеле и зелев сок са необходими качествени продукти. Зелето – важно е да обърнете внимание на листата му, които трябва да са добре свити. Кочанът на зелката също показва качеството – ако е кух и прояден, значи и зелката отвътре е развалена.  Водата – на някой места във водата има твърде много хлор. Оставете чешмата да се изтече за няколко минути преди да я ползвате. Солта – купете качествена морска или обикновена сол.
 2. Температурата е от изключително значение. Ако е твърде топло, ферментацията ще протече твърде бързо, като е възможно зелето да се развали. Ако е твърде студено, ферментацията ще протече твърде бавно, като е възможно зелето да не започне да ферментира. Температурата, при която трябва да се съхранява е максимум 10 градуса.
 3. Не слагайте излишни изкуствени продукти, като натриев бензоат. Може да сложете в зависимост от вашите вкусови предпочитания листа от дюля, хрян , хардал за да подобрите вкусовите качества или кочан от царевица за да ускорите процеса на ферментация.
 4. Ако използвате камък да затискате зелето, ползвайте речен камък заради чистотата, формата и издръжливостта.
 5. Ако добавите в бидона 2-3 червени зелки, сокът ще се оцвети в розово.

Кога?

Аз слагам зелето в началото на Ноември. Първо температурата по това време на годината позволява добър ферментационен процес. Второ зелето е готово точно навреме за коледните и новогодишни празници.

И все пак:

Макар ползата от киселото зеле да е безспорна, голямото количество сол, което се използва при приготвянето му, може да има негативни ефекти. Не се препоръчва консумацията на кисело зеле и зелев сок на хора, които имат повишена стомашна киселинност, заболяване на подстомашната жлеза, бъбречна недостатъчност, камъни в жлъчката или хипертония.

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Кисело Зеле и Зелев Сок в Бидон-Как, Кога и Защо?
Време за приготвяне
Цяло време
Рейтинг
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 Коментари

 1. Михаил
  15/11/2017

  Отговори

  Затиснал съм зелето с две гранитни павета (предварително съм ги измил с препарати ),имам притеснения да не би от солта да започне някаква реакция и камъните да започнат да се рошат ?

  • Гозбата
   16/11/2017

   Отговори

   Здрасти Мишо,
   моето мнение е, че солта не би трябвало да направи реакция с гранита. Ако пък случайно не съм прав и паветата започнат да се ронят, не бих се притеснявал много. Тежестта на парчетата ще ги отнесе на дъното и вероятността да погълнеш парченце е много малка. Повече бих се притеснявал за химикалите, които си използвал да измиеш паветата. Сигурен ли си, че са безопасни при евентуална консумация?

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!