Варен Рак

- Основни Ястия, Предястия, Рецепти с Рак |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Рачешкото месо е всеизвестен деликатес. To е и много полезно. В него има минимално количество мазнини, а същевременно голямо количество протеин и витамини. 100 грама рачешко месо съдържа 19г. протеин, което е почти половината от препоръчителното количество протеин на ден. Огромно количество, цинк, магнезий и витамин Б.

Опашката на рак, омар е една от моите любими части, тъй като е богата на месо. Аз обичам да я приготвям със страхотен чесново-маслен сос.

Как да изберем правилният рак?

Ако имате възможност, изберете пресен вместо замразен рак/омар и винаги гледайте срокът на годност. Ако купите дълбоко замразен, оставете го в хладилника за поне 12 часа преди да го приготвите. Ако ракът/омарът е все още жив, не се притеснявайте, пуснете го така във водата за варене.

Нужни продукти:

  • 1 лимон.
  • Черен пипер на зърна.
  • Сол.

Начин на приготвяне:Варен Рак

В дълбок съд сложете вода, достатъчно да покрие рака. Във водата слкожете една супена лъжица черен пипер на зърна и изцедете сокът от един лимон, като пуснете и кората. Водата се слага на котлона да заври. Ракът/омарът или опашките се слагат в заврялата вода и се варят между 10-15 минути в зависимост от теглото. 100 гр. рак се вари за 3-4 мин., 200 гр. 6-8 мин. и т.н. Готовият рак/омар се слага в ледена вода, за да се спре готвенето.

Признаци, по които можем да разберем, че ракът/омарът е готов:
  • Един от главните признаци, по които можем да познаем, че ракът/омарът е готов е цветът. Той е готов, когато смени цвета си на тъмно червен.
  • Ако дръпнете антената или един от малките крака, когато варите цял рак, те би трябвало да се откъснат сравнително лесно.
  • Ако месо е станало бяло и меко.
  • Използвайте термометър за готвене. Ракът е готов, когато температурата на месото достигне 80º С.

Приятен апетит!

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Как да Сварим Жив Рак или Омар
Време за приготвяне
Цяло време
Рейтинг
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Никой не е коментирал все още! Бъди първи!

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!