- Основни Ястия, Рецепти с Ориз, Японски Рецепти |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Сушито е традиционно японско ястие от варен, подправен ориз обикновенно гарниран с риба или други морски продукти, а и в много случа само с плодове или зеленчуци. Първоначално сушито не е било деликатесът, който всички познаваме днес. Древните Японци използвали ориз за да консервират риба. Между пластовете от сол и ориз рибата била поставяна да седи за няколко месеца, след което ориза се изхвърлял, а рибата била готова. С времето Японците харесали ориза и започнали да го консумират, а по-късно д-р Матсумо Йошичи подправил ориза с оцет, което подобрило вкуса на ориза и спомогнало за по-бързото му приготвяне. Така в средата на XVII век била родена една от първите алтернативи на бързата храна т.нар. Fast Food, която и до днес е любима храна по цял свят – Суши

Рецептата за суши-ориз, която ще споделя с вас днес, ми беше споделена от приятелка Японка, което от своя страна гарантира за автентичността на рецептата.

Необходими продукти за 6 рола (порции):

 1. 2 чаши ориз (ориз за суши или късозърнест ориз) – 500гр.
 2. 2  1/2 чаш вода- 620мл.
 3. 4 супени лъжици оризов оцет
 4. 2 супени лъжици захар
 5. 1 супена лъжица сол

Начин на приготвяне :

Японците са много стриктни към приготвянето на храната си, така че не се изненадвайте от всички странности, които ще видите в тази рецепта.

Подготовка:

Измийте ориза

 1. Сложете оризът в дълбок съд и го напълнете с вода достатъчно да го покрие. Веднага изхвърлете водата за да изчистите по големите мръсотии. Повторете процеса още един път, след което отново напълнете достатъчно вода в съда за да покрие ориза и с пръсти започнете да бъркате в гръгови движения. Изхвърлете водата и повторете 4-5 пъти докато водата, която изхвърляте е достатъчно бистра, и оризът е чист.
 2. Отново напълнете вода в съдът с ориз, достатъчно за да го покрие и оставете да престои за 30 мин. Оставете оризът да се отцеди от водата 15 мин. и сте готови с подготовката.

Варене:

Сложете оризът в съд за варене и добавете водата, която трябва да го покрие не повече от два пръста. Започнете да варите на най-висока температура, до завиране на водата, като непрекъснато бъркате.

IMG_1408

След като водата заври, похлупете с капак и намалете котлона на минимална температура. Оставете оризът да се готви без да отваряте капака. Проверявайте на всеки 7-8 минути, докато не сте сигурни, че е готов. Оризът е готов, когато всичката вода се е изпарила и в съда е останал само ориз. Важно е да уцелите точният момент, когато оризът е попил водата напълно и не е залепнал за дъното на съда. Изсипете оризът в по-широк съд, където ще можете да разбъркате в по-късен етап. Ако част от оризът е загорял по дъното, го оставете, иначе рискувате да развалите вкуса на сушито.

IMG_1412

В отделен съд пригответе оцетът за ориза. Включете котлона на средна температура. В удобен за бъркане съд сложете оризовият оцет, солта и захарта. Бъркайте докато захарта се разтопи.IMG_1415

Топлата смес от оризов оцет се изсипва при все още топлият ориз и с дървена лъжица започва да се бърка. Много е важно да бъркате внимателно без да мачкате оризът.

Рязане на ориз за суши

Японците използват специфична техника, която изглежда като рязане с нож. Първо разделяте/разрязвате ориза през средата и го обръщате, след това в обратна посока и т.н. Другото важно нещо при бъркането на оризът е използването на дървена лъжица. Японците казват, че дървото е единственият материал, който не реагира с ориза и няма да развали вкуса му.

След като сте объркали ориза добре, завийте с кърпа и оставете да престои докато изстине добре на стайна температура, и никога в хладилник. Вашият ориз за суши е готов!

Общо калории-687

Рола/Порции- около 6

Калории за порция- 114.5

Приятен апетит!

 

 

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Ориз за суши
Рейтинг
3.51star1star1star1stargray Based on 36 Review(s)

1 Коментар

 1. Анонимен
  12/08/2016

  Отговори

  Това е изключително добра рецепта, оризът наистина става перфектен.

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!