- Български Рецепти, Основни Ястия, Рецепти с Брашно |

Ако ви харесва това, моля споделете!

Домашният хляб със сигурност е една от най-старите и до ден днешен незаменими храни. Най-ранните доказателсва за приготвянето на хляб са намерени в Европа и се предполага, че са на повече от 30 000 г. Днес можем да намерим почти всякакви разновидности хляб, а и много държави могат да се похвалят със свой традиционен хляб. Например Франция е известна със своят багет, Австрия с виенски хляб, Италия с чабата, Армения с лаваш и т.н. В България можем да се похвалим с качествен и хубав хляб. Някой от по известните са – бял хляб „стара загора“, „добруджа, ръжен хляб, типов хляб, пълнозърнест и козунак. Някъде там се нарежда и вкусният домашен хляб.

Рецептата, която ще ви представя днес, приготвям често и обичам много, е за домашен хляб, който винаги приготвям във формата на питки. Вкъщи го наричаме просто домашни питки хляб

Нужни продукти:

  • 500 гр брашно.
  • Две супени лъжици мая на прах. Ако ползвате кубче, сложете едно и половина.
  • Едно яйце.
  • Зехтин.
  • 300 мл. хладка вода.
  • Сол.

Начин на приготвяне:IMG_0440

В дълбок съд сложете 300 мл. хладка вода, 400 гр. брашно, една супена лъжица сол, две супени лъжици мая и две супени лъжици зехтин. Добре омесете всички продукти, при което трябва да получите смес приличаща на каша. На този етап започнете да добавяте още брашното, докато получите лепкаво при допир тесто. Обикновено са ми нужни допълнително около 100 гр. брашно. Оставете тестото да втаса за около 30 мин., като за целта го завийте с кърпа и оставете на топло. За да втаса по-бързо може да го сложите във фурната и да я включите на 50°. Втасалото тесто ще увеличи размера си двойно.

Върху дъска или плот поръсете обилно с брашно и разделете тестото на топки. С нож направете две ресни върху всяка топка и намажете с жълтъка от едно яйце. Хлябът се пече в добре загрята фурна (220°) до златисто.Хляб

Гласувайте за тази рецепта
recipe image
Рецепта
Вкусни Домашни Питки Хляб
Рейтинг
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

Никой не е коментирал все още! Бъди първи!

Коментари* Внимание! Всички коментари се разглеждат от модератора на сайта и няма да бъдат показани веднага. Модератора запазва правото да изтрие част или целият коментар, ако не е съобразен с правилата на сайта!